Hopeful
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Hopeful skaper unike muligheter

-Når du handler hos oss er du med på å skape unike muligheter for ungdom

Hopeful Akademiet

Hopeful Akademiet er en videreutvikling, systematisering og profesjonalisering av Hopeful modellen. Her utvikles blant annet bedriftspartnerskap og flere kreative kunstprosjekter. De kreative prosjektene utvikles sammen med anerkjente kunstnere og et nytt eksempel av 2024 er samarbeidet med Coolart og Frihetsteateret, med kunstveggen på Fiskebrygga.

Coolart og Hopeful deler troen på de unge, og har gjennomført et kreativt kunstprosjekt basert på gatekunst. Forandringen er synlig umiddelbart og metoden viser tydelig positiv endringblant de involvert. - Vi erfarer at de som medvirker i den kreative prosessen opplever å bli satt pris på, få nye erfaring, mestring og motivasjon. For oss handler det om moderne samfunnsutvikling som gir nye muligheter og løsninger på sosiale utfordringer, forteller Ane Skjævestad.

 

Hopeful Akademiet utvikles i tett samarbeid med flere aktører. Sentrale samarbeidspartnere er blant annet MERK Norge AS, Senter for Samskapende Innovasjon, KREM, Atle Austad, Empowering People AS og Samfunnslaboratoriet. I utforskingen og utviklingen av de kreative prosjektene våre er Coolart, Friteateret med Sedin Zunic og Ane Skjævestad, Lemondesign med Nina Øen og Tidistudio- et inkluderende designforetak med Ingunn Fjelde Sandvikmoen sentrale aktører. 

 

De kreative prosjekter utvikles for å vekke utsatt ungdom ved å vektlegge deres kreative talenter til engasjement, deltakelse og ansvar. Løfte fram unges praktiske egenskaper og talenter. Målet er at ungdom som ønsker å jobbe innenfor kreative fag skal få muligheten til å prøve seg på det. 

 

Illustrasjonsprosjektet går ut på kreativ utprøving og opplæring i praktisk illustrasjon. Det vil si tegning eller maling som skal brukes til mer enn å stille ut. For eksempel kan det være konseptdesign til spill og film, tatovering, freelance illustrasjon og lignende. Opplæringa går ut på å gi fundamentale kunnskaper om illustrasjon f.eks. perspektiv, formspråk, lys og anatomi.

 

«Hopeful Makers» er et prosjekt hvor de unge deltar både i design og produksjon av en kolleksjon av keramiske produkter til Hopeful Garden kafe. Prosjektet er i samarbeid med Tidistudio som er et inkluderende designforetak. Produktdesigner og kunsthåndverker, Ingunn Fjelde Sandvikmoen er ansvarlig for opplæring, veiledning, gjennomføring og produktproduksjon.

 

- Vi har økende henvendelser blant de yngste. Vi utvider derfor målgruppen til å omfatte unge i alderen 14-25 år og deres foreldre, tilhørende i Kristiansandregionen, Songdalen, Søgne og Mandal, forteller Tone Olsen Nor. 

 

Hopeful samarbeider med skolene og legger sammen til rette for kombinasjonsløp, basert på lærings- og mestringsarenaene og de kreative kunstprosjektene våre. 

 

Hopeful Akademiet skal bli et modulbasert og praktisk opplæringstilbud. En profesjonell arena for kvalifisering med nødvendig individuell support i prosessen mot fullføring av ungdomsskole/videregående skole/fagbrev, høyere utdanning og/eller arbeid. 

 

- I 2025 skal fagbrevtilbudet utvides med tilsvarende fagopplæringstilbud som finnes innenfor salg -og service, for servitør. Nå jobbes det på spreng for å muliggjøre fagbrev for flere unge gjennom bedriftspartnerskap, forteller Hilde Dalen i KREM. Hun har utviklet konseptet og deler prosjektledelsen med Tone Olsen Nor.

 

I Hopeful Akademiet inngår utvikling av et Praksisnært Kunnskapssenter - en arena for fagutvikling av ansatte på tvers av tjenestene. Denne delen skal bidra til å beskrive og dokumentere Hopefuls arbeid og bidra til å legge et kunnskapsgrunnlag for videreutvikling og spredning av Hopeful.

 

- Vi er godt i gang med å hente ut «gullet» og de virksomme elementene. Vi fortsetter i 2025 å benytte metoder fra aksjonsforskning og evaluerer innsatsen ved kvalitative data som hentes inn gjennom fokussamtaler og individuelle samtaler med ungdom og ansatte i Hopeful. I tillegg planlegger vi å innhente erfaringer og råd fra sentrale samarbeidspartnere, herunder sosiallærere/rådgivere, forteller samfunnsviter, Karin Gustavsen i Samfunnslaboratoriet.

 

Hopeful Akademiet skal også inneholde et helsefremmende supporttilbud til ungdom, unge voksne, foreldre/nære pårørende og samarbeidspartnere og være en arena for sosiale innovasjoner som vil ha konkret og direkte nytteverdi i samtiden, lokalt, regionalt og nasjonalt. Det helsefremmende tilbudet utvikles sammen med psykolog spesialist, psykolog og psykoterapeuter, og er en videreutvikling av 24/7 oppfølgingstilbudet i Hopeful, med særlig fokus på å utvikle livmestringsstrategier. - Tilbudet skal utvikles sammen med de unge, baseres på verdiene og tilnærmingen i Hopeful og inkluder støttesamtaler, veiledning og mentoring, fysisk og som et online tilbud, forteller Thea Emilie Dalen Dille i MERK Norge. I 2025 skal det også jobbes for sertifisering av flere unge og med å videreutvikle tilbudet til foreldre/nære pårørende.

 

- Parallelt og løpende jobbes det med profesjonalisering og systematisering av Hopeful og spredning gjennom utvikling av modell for søsterbedrifter, forteller Hilde Dalen i KREM. - Et ledd i dette er å sikre at vi har kunnskap om virkninger av det vi gjør og hva som virker, herunder løpende evaluering med tilhørende justeringer, legger samfunnsviter Karin Gustavsen til.

 

Akademiets innsatsområder er gjensidig avhengig av hverandre og skal i sum også bidra til sosiale innovasjoner av nytteverdi for den enkelt ungdom og deres foreldre, næringsliv, kommune, Fylkeskommune og samfunnet ellers. KREM, Senter for Samskapende Innovasjon, MERK Norge og Samfunnslaboratoriet er blant de mest sentrale samarbeidspartnerne. Samarbeidspartnerne bidrar med nødvendig og supplerende kompetanse, nettverk og arbeidskraft.

 

Akademiet skal ha sitt hovedsete i Kristiansand kommune og bli et kunnskapssenter for flere kommuner, i første omgang, i Agder og Telemark. 

 

Sentrale Bærekraftsmål i Hopeful Akademiet er: 3, 4, 8, 10 og 17, herunder: bidra til å styrke samarbeidet mellom organisasjoner og det offentlige i lokalsamfunnet. Jobbe for at flere fullfører videregående skole og færre faller ut av arbeidslivet. Sett inn bildene av bærekraftsmålene.

 

Utvikling av Hopeful Akademiet hadde ikke vært mulig uten tilskudd fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør. Daglig leder, Eskild Stenhaug, i Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør sier at dette prosjektet er noe de ønsker å støtte fordi Hopeful sin tilnærming bidrar til å forhindre utenforskap, er unikt og har gitt gode resultater i 12 år. Det er på tide å videreutvikle kunnskapsgrunnlaget og spre konseptet slik at enda flere i målgruppa får dra nytte av det. - Hopeful gjør det på en helt annen måte enn det offentlige eller skolen kan gjøre. De har mulighet til å sette krav på en helt annen måte enn skolen. Kanskje har skolen blitt redd for å sette krav. - Hopeful følger dem opp gjennom en lengre periode av dagen enn bare de få timene de egentlig er i skolen innenfor de offentlige åpningstidene. Det er det som har vært av stor verdi. Fordi ungdom ser at realitetene i livet kanskje er litt tøffere enn det de hadde trodd, de må faktisk gjøre noe selv for å komme videre, sier Daglig leder, Eskild Stenhaug. 

 

Faktaboks: Sosialt entreprenørskap er et verktøy for bekjempelse av utenforskap, fattigdom og sosial eksklusjon både her og nå- og i fremtiden. Det er private initiativ som handler om å løse samfunnsutfordringer ved å gjøre flere ting på en gang: Å skape en eller flere arbeidsplasser, bidra til aktiv inkludering, og til å utvikle supplement til det offentlige tjenestetilbudet.

 

Utenforskap blant unge er en betydelig og erkjent utfordring i både Agder og Telemark. Behovet for smarte og effektive løsninger er stort. Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør satser på sosialt entreprenørskap og bidrar sammen med Sparebankstiftelsen DNB med tilskudd til utvikling, tilpasning og etablering av Hopeful i flere kommuner. Først ut er Telemark. 

Tilbake

Trykk ENTER for å søke